Menu

Nieuwsbericht

 • Parcours klassieker: veiligheid boven alles

  Finish

  De klassieker is de etappe van de Jeugdtour die de meeste voorbereiding vraagt. Zo moet er contact gelegd worden met gemeentes en de politie, moeten er vrijwilligers worden gevonden en moeten de parcoursen worden ontworpen. Dat is een van de taken van algemeen secretaris Willem Briggeman.

  “Het begint allemaal op Afstandmeten.nl. Daar begin ik gewoon met het tekenen van de route. Ik ken de buurt en weet de meeste obstakels, dat scheelt.” Na het tekenen volgt het controleren van de route en dus wordt de route verreden. En dat gebeurt niet op de fiets, maar met de auto. “Ik heb een hekel aan fietsen”, grapt de parcoursbouwer van de Jeugdtour. 

  Tijdens zijn controleronde let Willem op de gesteldheid van de weg, want is er wel goed op te fietsen? Ook snelheidsremmende maatregelen en obstakels mogen niet in de weg staan. “Maar dan nog word je vlak voor de Jeugdtour aan nog wel eens verrast door iets nieuws. Daar moet je dan op inspelen.” 

  Zo bleek deze week de keienstrook bij Exloo niet veilig genoeg te zijn. Afgelopen maandag koos de organisatie er daarom voor om de strook achterwege te laten. “Hij was bijna niet bereden in het afgelopen jaar en hartstikke groen. Dat is gewoon onverantwoord. Ik moet er niet aan denken dat een motor daar uitglijdt vlak voor het peloton. Veiligheid gaat boven alles.”

  In september begint de parcoursbouwer met de routes van volgend jaar. En die worden iets anders dan dit jaar, zo wil hij wel verklappen. “Ik heb besloten er volgend jaar wat nieuws aan toe te voegen, maar wat weet ik nog niet.”

Meer nieuws

Inschrijven nieuwsbrief

Twitter