De eerste Jeugdtour van Carlijn

Na drie jaar afwezigheid rijden niet alleen veel renners en rensters hun hun eerste Jeugdtour. Carlijn Haan is er ook voor het eerst bij.Carlijn is 24 en werd geïnspireerd door haar vader, die ook jurylid is. In 2019 volgde ze met succes de opleiding. Deze week is ze voor het eerst actief in een meerdaagse.

“Er komt veel meer bij kijken dan andere wedstrijden die ik eerder heb gedaan,” vertelt ze vanaf de Muur van Emmen. “Het is voor mij nieuw dat we nu ook klassementen moeten bijhouden en opletten wie in welke truien rijdt.”
Veel juryleden komen al jaren in de Jeugdtour Assen. Ze kennen dus wel de kneepjes van het vak. Deze ervaring is voor de organisatie heel belangrijk maar voor Carlijn heel leerzaam.

“Ik vind het leuk dat we de hele week met hetzelfde team zijn. We wisselen de taken af, dus elke dag is anders. Het juryvak is een mooie manier om deze sport te beleven. Bij de jury heb ik leuke collega’s en we hebben de mogelijkheid om te jureren bij verschillende disciplines.”

Nu dus voor het eerst in een jeugdmeerdaagse. Carlijn fietst zelf ook, maar heeft nooit de ambitie gehad om wedstrijden te rijden. “Nee ik vind het fijn om op deze manier van dichtbij betrokken te zijn. Dat is toch heel anders dan als toeschouwer langs de kant staan en alles zo mee te beleven. Zo heb ik afgelopen jaar veel baanwedstrijden gedaan.”

Haar eerste Jeugdtour bevalt haar in ieder geval tot nu toe goed. “Ik merk dat iedereen die al eens eerder bij de Jeugdtour geweest is een eigen verhaal heeft over eerdere edities. Deze wedstrijd is anders dan andere jeugdwedstrijden. Er zijn meer nationaliteiten en ik merk dat de deelnemers hier graag komen om te strijden voor de prijzen.”