Snelle sprints en epische solo's

De start van de 57e European Junior Cycling Tour Assen was vroeg. Er stonden 17 renners aan de start voor de eerste wedstrijd om 8.15 uur. Harrison Northover nam de overwinning en de gele trui in categorie 1 mee naar huis eh de camping. In categorie 2 was het Vinny Jansen die Edward Nicholls versloeg in een sprint á deux. Zijn neef Tim Jansen bezorgde Noordwesthoek club de tweede overwinning van de dag in categorie 3.

De zon scheen uitbundig. Het was een schril contrast met 2023 toen het koud en regenachtig was op de openingsdag. Het goede weer inspireerde Jostein Smit (nieuwelingen-2009) en Marius Engelbrecht Linde (nieuwelingen-2008) om voor een fantastische solozege te gaan. Jostein nam meer dan een minuut voorsprong op de concurrentie na een ijzersterke rit waarin hij zelfs te maken kreeg met mechanische pech.

In categorie 7 was Joost Vrij erg actief. Hij viel aan en reed een tijdje solo aan de leiding, maar werd gegrepen door vier achtervolgers. In de eindsprint had de renner van PRC Delta nog de energie om naar zijn eerste overwinning van de week en de gele trui te sprinten.

Categorie 4 is een categorie met voornamelijk jongens maar dat hield Clara Brendel niet tegen. De Duitse renster is één van de slechts negen meisjes in de wedstrijd. Ze versloeg Freddie Watson en Blake Knight in een sterke sprint.

Er staat tegenwind op het rechte stuk maar dat weerhield Nederlands U17-kampioene Imke Menting er niet van om een lange sprint aan te gaan. Jeremy Leung uit Hong Kong deed hetzelfde in zijn race. Zijn overwinning in categorie 5 was de allereerste overwinning voor Hong Kong ooit in de 57 edities van de Jeugdtour.

De laatste drie categorieën koersten bij hoge temperaturen. Gelukkig waren er genoeg ijsjes beschikbaar bij de snackkraam, evenals patat met mayonaise natuurlijk.

In de categorie junior-vrouwen lag het tempo superhoog. De sprints voor groen waren een spannende strijd met vijf verschillende winnaars in de vijf sprints. Uiteindelijk won Maureen Abma de groene trui, maar die zal ze niet dragen omdat ze geel heeft!

Categorie 6, onze grootste groep, had een flitsende start met helaas ook enkele valpartijen. Het peloton bleef de hele wedstrijd bij elkaar en Jens Dekkers won de massasprint. En tot slot gingen de grootste jongens, onze junior-mannen, op weg voor hun wedstrijd in Assen. Sven van der Wal en Antoine Quint maakten er een duo-tijdrit van na een vroege aanval. Uiteindelijk won Antoine de koers.

Na de laatste categorie werden de winnaars gehuldigd in Hotel De Jonge waar we een mooie, zonnige openingsceremonie beleefden. Vind alle uitslagen van dag één hier.