Wat een week

Afgelopen maandag beleefde Rose Lineham haar favoriete race van het jaar. Het korte, maar uitdagende parcours in categorie 5 bracht haar veel plezier. “Het was een heerlijk kort rondje met veel competitie,” zegt Rose enthousiast. De intensiteit van de race, gecombineerd met de gezelligheid onder de deelnemers, maakte het een onvergetelijke ervaring.

Ondanks de zware klim op de VAM-berg, kijkt Rose uit naar volgend jaar. “De VAM was zwaar, maar juist dat maakt het zo leuk. Ik kom volgend jaar zeker terug voor de competitie en de uitdaging,” aldus Rose. Haar vastberadenheid en liefde voor de sport zijn duidelijk zichtbaar.

Fenny Coppelmans, een bekend gezicht in het wielerwereldje, reed dit jaar haar laatste race bij de junior-vrouwen. Met negen deelnames, begonnen bij de Dikke Banden Race en nu geëindigd bij de junior-vrouwen, heeft ze een indrukwekkende wielerloopbaan opgebouwd.

Een van haar meest memorabele momenten was tijdens een klassieker in categorie 1, dus helemaal aan het begin. Fenny lag tien seconden voor op het peloton, maar moest bovenop het viaduct even stoppen om op adem te komen. “Het was een zware race, maar ik kijk er met trots op terug,” vertelt ze.

Dit jaar was de tijdrit haar favoriete wedstrijd. “Toen werd ik vierde, dat was echt een hoogtepunt,” zegt Fenny met een glimlach. De VAM-berg, daarentegen, is niet haar favoriete onderdeel. “Die mag er van mij wel uit,” geeft ze lachend toe.

Wat Fenny het meest waardeert aan de Jeugdtour, is de sfeer. “De sfeer op de camping en rondom de wedstrijden is altijd geweldig. Bij de jeugd leer je ontzettend veel, vooral het rijden in een groot peloton. Daarnaast ontmoet je mensen uit verschillende landen, wat een unieke ervaring is,” legt ze uit. Deze sociale en leerzame aspecten hebben haar gemotiveerd om jaar na jaar terug te komen.

Han Lu (foto rechts) uit categorie 1 wist aan het begin van de week eigenlijk nog niet wat hij kon verwachten. Aan het einde van de week is de zevenjarige al een stuk spraakzamer en praat hij vol enthousiasme over zijn eerste Jeugdtour.  “Ik vond de tijdrit het allerleukste,” zegt de renner uit Engeland. Het was dan ook de eerste keer dat hij tegen de klok reed. “De langste wedstrijd [op dinsdag] vond ik wel moeilijk maar ik heb ook nog maar een kleine fiets.”

Han belooft wat extra te groeien voor zijn grotere fiets en dan volgend jaar in categorie twee terug te komen. Hij kijkt nu al uit naar de tijdrit. “Die is dan nog langer,” besluit hij met glimmende ogen

Door Anniek Zwiers